Teatret som er bygget oppi vannet

Det Kongelige Teatret i København

I det nybygde Kongelige Teatret i København ligger mesteparten av bygget faktisk under vannlinjen. Da kreves det produkter som virkelig kan drenering.

Utfordringene er ofte komplekse, men løsningene kan være enkle. Da Det Kongelige Teatret i København ble bygget, var dreneringen en av hovedutfordringene. Det kubiske huset rommer tre forskjellige scener, backstage-fasiliteter for skuespillerne, restauranter og kontorplasser. Det ble designet av arkitektene Lundgaard & Tranberg og mesteparten av teateret ligger faktisk under vannlinjen. Når man bygger så nærme vannet, er noe vanngjennomtrengning nærmest uunngåelig. Men det behøver ikke å være et problem.

Løsningen

Kjellergulvet i teatret består av to murvegger. Trikset var å drenere vannet som seg gjennom ytterveggen for på den måten å holde innerveggen tørr. Leca 10-20 med lav densitet og solid holdbarhet var perfekt for oppgaven, og ble brukt som drenering mellom de to kjellerveggene. I tillegg til å drenere vannet gir løsningen også bedre inneklima og høyere kostnadseffektivitet på grunn av de gode isolasjonsegenskapene – en viktig faktor i de fleste nordiske land.

Enkelt å arbeide med

En annen viktig faktor i valget av Leca Lettklinker til Det kongelige teatret, var den fleksible måten man kunne levere produktet under byggingen. Kulene ble simpelthen blåst på plass (en kubikkmeter tar omtrent ett minutt). Med andre ord kunne bilen parkere opp til 60 meter unna og levere kulene gjennom en slange – en enkel og åpenbart tidsbesparende måte å opprettholde framdriften i prosjektet for både kunde og entreprenør. I dag nyter både skuespillere og gjester det moderne teatret, og Shakespeare, Beckett og Strindberg har fått en fremtidsrettet og trygg bygning å boltre seg i.

Prosjektinformasjon


Kunde: Det kongelige teatret / Kulturministeriet

Arkitekt: Lundgaard & Tranberg Architects

Lecaprodukter: Leca Lettklinker 10-20 mm

Les mer om dette og andre Leca-prosjekter fra hele Europa i det internasjonale Leca-magasinet BUILD.

Please register your details first

Areas of interest