Hva er Leca®

Leca® er et byggemateriale laget av norsk finkornet og kalsiumfattig leire som er brent i roterende ovner på ca. 1200 grader. Varmen får leiren til å ekspandere, og leiren blir omdannet til små, kuler med et hardt keramisk skall og et porøst innhold med mange små luftfylte celler. Dette gir lette klinker unike og verdifulle egenskaper som å være sterke, lette og isolerende.

Kulene brukes blant annet i fyllinger, som isolasjon og som drenering. I tillegg er de råvarer for blokker, piper og elementer. Leca® er en forkortelse for Light Expanded Clay Aggregate, noe som kan oversettes som lett, ekspandert leire.

 

Hva er Leca

 

Leca® lettklinker er et byggemateriale med en rekke gode egenskaper, og med meget varierte bruksområder. Hovedproduktene er:


Leca® lettklinker


Leca® Lettklinker lages av norsk leire som brennes i en spesialovn og omdannes til små porøse kuler med hard overflate. De veier lite (flyter i vann), og tåler mye. De er både isolerende og drenerende samtidig som det har kapillærbrytende egenskaper (som betyr at de ikke suger vann). Dette gjør at de brukes til så forskjellige bruksområder som drenering i blomsterbed og -potter, og isolasjon og frostsikring under veier og jernbanespor. I tillegg brukes de bl.a. til drenering under og rundt bygg. Leca® Lettklinker leveres i forskjellige størrelser og leveranseformer, både i småsekker og kubikksekker, på bulkbiler og i spesialbiler med blåseaggregat.

Løst kan materialet brukes som fyllmateriale i både motorveier, husfundamenter og jernbaner. Løse lettklinker fungerer også godt som et dreneringsmateriale og vannreservoar med sin store ytre porøsitet. Det er et spesielt filtermateriale som går under merket Filtralite som kan brukes til å rense vann helt opp til drikkevannskvaliteten.

 

Leca® blokker


Leca®-blokka er nærmest for et norsk byggeikon å regne. Alle som har bygget. kjenner den. Den er en av de aller mest brukte komponentene på norske byggeplasser. Å bygge med  er som å bygge med byggeklosser. Ved å stable stein på stein kan du bygge nær sagt hva som helst. Og vakre, holdbare overflatebehandlinger gjør at stadig flere arkitekter, entreprenører og byggherrer bruker Leca i hele huset.
Det er mange grunner til at blokkene har fått denne statusen. De brenner ikke, de har god varmeisolasjon og isolerer godt mot støy. De er miljøvennlige og gir sunne hus. De tåler fukt, og hverken skadedyr eller råte biter på dem. De har alltid vært enkle å bygge med, og de nye blokkene med Leca Lock (Lecas eget not og fjær-system) gjør byggingen enda enklere, raskere og bedre.
Leca blokker finner du i isolerte og uisolerte utgaver, i forskjellige dimensjoner og formater. Den typiske Leca-blokken er 50 cm lang, de fleste er 25 cm høye, mens tykkelsen (dvs veggtykkelsen) varierer fra 8,2 til 35 cm. Bruksområde, eventuelle tekniske krav og dine behov avgjør hva som er riktig Leca blokk for deg. Det finnes blokker med not og fjær som forenkler muringen og øker tempoet. Og i det siste er flere og flere av blokkene blitt inntil 30% lettere pga en ny, patentert teknologi som kalles LSX.


Leca® piper


Vedfyring er en tradisjonsrik måte å varme opp norske boliger på. Det gir kos, hygge og ikke minst deilig oppvarming. Selv nye, moderne og godt isolerte boliger trenger et ildsted. Vedfyring er en trygg, miljøvennlig og rimelig måte å varme opp huset på. De fleste hjem trenger vedfyring på ekstra kalde dager. Med peis eller vedovn i huset har du en energikilde som aldri svikter. Derfor bør alle boliger bør ha pipe.
Leca har levert problemfrie piper til norske hus og hytter i mer enn 35 år. De aller fleste ordinære brukere og ildsteder greier seg fint med vår hovedpipe Leca Venti Pipe. Men har du spesielle fyringsbehov; trang plass, spesielle typer ildsteder – eller skal rehabilitere din pipe, så vær klar over at Leca har spesialløsninger for alt dette også.
Leca Maxi Pipe er pipen for ildsteder med stor kapasitet og spesielt egnet for store gruepeiser og til fornyelse av gamle teglskorsteiner.


Leca® elementer


Dette er de største Leca-produktene, beregnet for de mer industrielle formål. Elementbygging er en rasjonell og effektiv byggemetode og det finnes Leca-elementer for både vegger og gulv.
Leca Veggelementer er perfekte for røffe omgivelser, og benyttes der det er ønskelig med robuste vegger med lite vedlikehold. Fordelene er mange, for eksempel en enkel og hurtig montasje, god lydisolasjon, god lydabsorbsjon ved ubehandlet overflate og stor varmemagasinerende evne.
Leca Veggelementer kan monteres både liggende og på høykant. De leveres i dimensjoner på opptil 7,5 meter lengde (evt høyde, hvis montert på høykant) og veggtykkelse 15, 20 og 25 cm
Leca Byggeplank er en meget rask løsning for de fleste typer dekker og etasjeskillere. De har god lydisolasjon, gir god brannsikkerhet og krever lite etterbehandling. Byggeplank er velegnet for våtrom, en perfekt løsning for varmegulv og gir en sikker og god arbeidsplattform videre i høyden. Leca Byggeplank kan monteres på alle slags vegger, inklusive trevegger
Begge produkter produseres kun på prosjektordre. Lengden på elementene kan tilpasses prosjektet og det finns også mulighet for prosjektspesifikke løsninger.
 

 

 

Please register your details first

Areas of interest