Leca i fordrøyningsmagasin – enklere og tidsbesparende

1 - Et fordrøyningsmagasin skulle anlegges på gårdsplassen til det nye kvartalet Makrillen i Gøteborg

Et fordrøyningsmagasin skulle anlegges på gårdsplassen til det nye kvartalet Makrillen i Gøteborg. De var bak tidsskjemaet, men valget av Leca lettklinker gjorde at de tok igjen det tapte.  

Det er Poseidon og Egnahemsbolaget som har gått sammen i et partnerskap med Skanska. Sammen har de bygget 249 boliger i det som har fått navnet Makrillen-kvartalet i Gøteborg. Det nya kvartalet ligger i området Gamlestaden, midt imot den historiske SKF-fabrikken (Svenska Kullagerfabriken).

Foreslo et bytte

I det nya kvartalet er det en stor felles bakgård, og det er der – under bakken – at man finner Leca Lettklinker.  HTE Produktion hadde ansvaret for alt grunnarbeid på prosjektet og Mathias Henriksson arbeider som plassjef i bedriften.

- I bakgården var det tegnet inn et fordrøyningsmagasin. Det var bygget opp med en dreneringsplate i bunnen, makadam og geotekstilduk oppå, og på toppen skulle man legge grus. En løsning som vi anså som tidkrevende siden den inneholdt så mange ulike deler og elementer, forteller Mathias Henriksson.

I stedet presenterte de en løsning med Leca Lettklinker for fordrøyningsmagasinet som de mente på ville spare dem for tid i prosjektet og arbeidsmessig være en fordel.

HTE Produktion har i årevis jobbet med lettklinker. Siden de kjente til at materialet gjennom sin porøse indre struktur kan holde igjen og dermed fordrøye vann, ble det foreslått som en alternativ løsning i stedet.
Ved å legge et lag med Leca Lettklinker på 30 cm kunne de oppnå samme isolasjonsverdi som om de brukte en dreneringsplate.

Kunne hente inn tapt tid

Dette viste seg å være en bra beslutning av flere grunner. På grunn av blant annet være og forsinkede leveranser ble grunnarbeidet nemlig flere uker forsinket.

- Vi mistet seks uker i andre etappe av grunnarbeidet. Det kunne vi faktisk ta igjen siden vi hadde valgt å jobbe med Leca på gårdsplassen, sier Mathias Henriksson.

At det gikk an å spare så mye tid skyldes i stor grad at materialet kan blåses på plass med Lecas blåsebiler. På bare én dag fikk HTE Produktion laget en tredjedel av gårdsplassen. Etter at Lecaen var blåst på plass ble materialet komprimert med en vibroplate/ padde.

- Vi synes Leca-materialet er veldig lett å arbeide med og det er komprimerbart på en annen måte enn andre konvensjonelle materialer på markedet.

Mange leiligheter er allerede innflyttet og beboerne kan se frem imot en ferdig gårdsplass neste sommer. 

 

Vil du lære mer om grønne tak og overvannshåndtering?

Vi har avholdt webinarer om disse temaene, du kan se dem her:

Webinaret "Slik kan Leca bidra til å løse overvannsproblemene"  

Webinaret "La grønne tak med Leca ta seg av regnvannet"  

Vi har også laget et mikrokurs for mobiltelefon om grønne tak. Du kan ta det her.

 

Prosjektinformasjon


Prosjekt: Boliger, Makrillen-kvartalet

Byggherre: Poseidon og Egnahemsbolaget

Sted: Gøteborg, Sverige

Totalentreprenør: Skanska

Arkitekt: Arkitekthuset

Grunnentreprenør: HTE Produktion

Ferdigstillelse: 2020/2021

Leca-produkter: 700 kubikkmeter Leca 10-20  

Konseptbilde: Skanska

Please register your details first

Areas of interest