Verdens største takhage er full av Leca

1 - På Emporia bygget man en ordentlig park på toppen, med terreng i forskjellige høyder

Shoppingsentret Emporia i Malmø ble etablert i 2012, og var i 2015 ett av de aller største sentrene i Skandinavia. Cirka 200 butikker ligger i Emporia, med et samlet areal på 93.000 m². Kjøpesenteret er tre etasjer toppet med en takterrasse på 27.000 m², tilsvarende omtrent fire fotballbaner. Totalt sysselsetter kjøpesenteret rundt 3000 mennesker og har rundt 25 000 besøkende pr dag. Noe Emporia var størst på var takhagen. Den var nemlig verdens største, og inneholdt ikke mindre enn 10.000 kubikkmeter med Leca Lettklinker. 

 

Fantastisk takhage

Øverst på Emporia har man bygget en diger takhage. I tillegg til å by på en fantastisk utsikt over Øresund og Malmø, så har det grønne taket også mange tekniske og miljømessige fordeler. I tillegg fordrøyer det grønne taket regnvann og reduserer dermed faren for overvann ved kraftig nedbør. På den måter reduserer det behovet for et avansert og kostbart overvannssystem. Taket er også støydempende, det isolerer godt og krever et lavere energiforbruk.

 

Leca Lettklinker som dreneringsmateriale

Leca Lettklinker har meget gode drenerende egenskaper samtidig som det har lav vekt, noe som var avgjørende for bygningens konstruksjon. Dessuten var det mulig å blåse materialet rett på plass med Lecas blåsebiler. Derfor var det ikke behov for noen ytterligere håndtering av materialet på plassen.

 

Terrengbygging

Som bildene viser valgte man å bygge en ordentlig park på toppen, en park med terreng i forskjellige høyder. Dette er enkelt å gjøre med Leca, og Leca-materialets lave vekt gjør at dette i liten grad belaster taket.

 

Resultatet

Leca lettklinker viste seg å være en kostnadseffektiv løsning, og de drenerende egenskapene har fungert slik det skulle. Den lengste blåseslangen var på hele 150 meter, og dagsrekorden var på hele 240 kubikkmeter Leca blåst på plass på én dag.

 

Vil du lære mer om grønne tak og overvann?

 

Vi har avholdt webinarer om disse temaene, du kan se dem her:

Webinaret "Slik kan Leca bidra til å løse overvannsproblemene"  

Webinaret "La grønne tak med Leca ta seg av regnvannet"  

Vi har også laget et mikrokurs for mobiltelefon om grønne tak. Du kan ta det her.

Prosjektinformasjon


Prosjekt: Emporia shoppingsenter

Sted: Malmø, Sverige

Byggeår: 2012

Designer: Landskapsgruppen

Entreprenør: NCC

Eier: Steen & Strøm

Leca produkt: 10 000 m3 Leca Lettklinker

Please register your details first

Areas of interest