Tønsbergs største byggekontrakt noensinne. Leca er selvsagt med

1 - Hogsnes helsehus er Tønsbergs største byggekontrakt gjennom tidene. Leca er selvsagt med

Hogsnes helsehus er historiens største byggekontrakt i Tønsberg. - Vi blir rundt 150 håndverkere her på det meste, forteller Ådne Grønvik hos WK Entreprenør. Den 65 år gamle murmesterbedriften har vokst seg stor. Stor nok, altså, til å få hjembyens største oppdrag noen gang. Hogsnes helsehus, på Vear rett over Byfjorden for Tønsberg sentrum, har en kontraktssum på 423 millioner kroner.

Leire og Leca-kuler

I bunnen av hele storprosjektet ligger det Leca-kuler. – Det skyldes vekten, forklarer Ådne Grønvik. – Det er veldig mye leire her, og alle fundamentene er pæler ned til grunnfjell.

- Totalt i prosjektet skal vi levere cirka 15000 kubikkmeter. Det leverer vi i fire etapper, forteller Terje Engelkor i Leca.

WK Entreprenør bruker sosiale medier aktivt til å oppdatere naboene og alle andre som er interesserte i fremdriften. I høst har de kunnet følge med på hvordan «skogen» av betongpæler har forsvunnet etter hvert som de er kasset inn. Så ble det støpt fundamenter rundt pælene, og disse fundamentene skal bidra til å fordele vekten av bygget jevnt over hele gulvet, forklarer WK på Facebook-siden til helsehuset.  

Varierer

- Vi har blåst Leca inn i alle fundamentene. Det er varierende krav fra kasse til kasse ut fra hvordan grunnen er akkurat der. Betongtykkelsen er fra 30 centimeter til 1,10 meter, forteller Ådne Grønvik.

Spredningen av Leca-kulene er en mangfoldig jobb i seg selv. Vogntogene tipper kulene ved siden av området der det skal bli gulv, og så kjøres de derfra og inn mellom kassene med hjullaster.
I starten het det sykehjem – underveis ble det omdøpt til helsehus. Det kommer til å ha 120 sykehjemsplasser fordelt på 14 000 kvadratmeter og 14 avdelinger.

Foran skjema

Så langt ligger byggingen litt foran skjema. Ved juletider skal naboene se konturene av to etasjer.

Barnehagen rett ved siden av har måttet leve med midlertidig parkeringsløsning en stund, og WK Entreprenør var tidlig ute med å love at barnehagebarna skulle få sightseeing til anleggsmaskinene. Deler av dagen er det roligere på byggeplassen, av hensyn til barn som skal sove.
Gamle Hogsnes skole gjør tjeneste som anleggskontor. Matjorden som lå på området, skal brukes til nydyrking en kilometer unna.

- Planen er at vi skal være ferdige med prosjektet i april 2021, sier Ådne Grønvik.

Prosjektinformasjon


Prosjekt: Hogsnes helsehus på Hogsnes, Vear i Tønsberg. Sykehjem med 120 plasser fordelt på 14 000 kvadratmeter.

Byggherre: Tønsberg kommune.

Hovedentreprenør: WK Entreprenør.

Graving og grunnarbeider: Arnadal Anlegg.

Produkt: Leca Lettklinker 10–20 mm.

Please register your details first

Areas of interest