Skandinavias høyeste bygning er 245 meter høyt og står fjellstøtt på Leca-kuler

Skandinavias høyeste bygning er 245 meter høyt og står fjellstøtt på Leca-kuler

Med 73 etasjer blir Karlatornet Nordens høyeste bygning. I hjertet av fundamentet ble det brukt Leca lettklinker som fyllmasse i seksjoner rundt heisene.

Serneke utvikler og bygger en ny bydel i Göteborg, som skal bestå av til sammen åtte blokker. Det som gjør dette nye nabolaget unikt, er skyskraperen som kalles Karlatornet. Karlatornet blir 245 meter høyt, noe som gjør det til Nordens høyeste bygning. Størstedelen av skyskraperen vil bestå av leiligheter, men den skal også huse skoler, butikker, restauranter, grøntområder og et hotell. Arkitektene bak skyskraperen er Skidmore, Ownings & Merill. Firmaet er basert i USA og har tegnet noen av verdens største bygninger, blant andre Burj Khalifa i Dubai.

Unikt fundament 

Det er ingen hemmelighet at det kan være utfordrende å bygge i Göteborg-regionen, på grunn av den beryktede myke leirgrunnen. Tårnet ble derfor forankret med 58 peler som går 45 til 75 meter ned i bakken. Fundamentet er det første i sitt slag i Sverige, og interessen er stor, både fra lokalbefolkningen og bransjen. Skyskraperen skal etter planen innvies i 2022. 

Utfordrende byggeplass

Det er i kjernen av skyskraperen at Leca lettklinker kommer inn i bildet. Under fundamenteringen måtte enkelte deler av seksjonen rundt heisene midt i tårnet fylles igjen. 

En av grunnene til å velge Leca lettklinker var tilgjengeligheten. Mange byggeplasser er vanskelig tilgjengelige, og Karlatornet var absolutt ikke noe unntak, særlig siden materialet skulle fylles på midt i den gigantiske byggegropen. 

Levering direkte til bruksstedet 

Siden Leca lettklinker kan blåses ut med en lang slange, kan materialet leveres nøyaktig der det skal brukes. Det gjør transporten helt frem til det endelige bruksstedet til en rask og smidig prosess for alle involverte. Lastebilen har en slange på 30 meter som standard, men kan lett forlenges opptil 100 meter om nødvendig. 

Lastebilen med Leca lettklinker parkerte ved siden av byggegropen, slangen ble tilkoblet, og Lecaen ble blåst ut med trykkluft fra lastebilen, direkte ned i sjakten i fundamentet. Alt sammen ble håndtert av bare to personer.
Siden materialet ble levert direkte til bruksstedet, slapp man å tippe det i hauger på eller ved byggeplassen. Denne fremgangsmåten sparte entreprenøren Serneke for både tid, penger og arbeidskraft.

Prosjektinformasjon


Prosjekt: Karlatornet, skyskraper

Hvor: Göteborg i Sverige

Byggherre: Karlastaden Utveckling AB (del av Serneke Group)

Entreprenør: Serneke AB

Arkitekt: Skidmore, Owings & Merrill

Leca-produkt: Leca Lettklinker 10–20 mm

Please register your details first

Areas of interest