Radonfrie Leca® Lettklinker gjør Protonsenteret tryggere

Protonsenteret blir tryggere med Leca® Lettklinker

Kreftpasienter skal få bedre og mer treffsikker behandling. Det nye protonsenteret i Bergen blir tryggere med Leca® Lettklinker. 

– Skulle vi sluppet ned steinblokker for å fylle opp, fryktet vi rett og slett at vi skulle ødelegge knotteplasten og isolasjonen, sier Lars-Petter Smidt. Han er prosjektleder og overingeniør i Helse Bergen. I bakken ovenfor sykehuset på Haukeland reiser det ene av Norges to protonsentre seg inntil fjellveggen.


– Vi har veldig høye vegger. Så skal vi fylle tilbake til dem etter at vi har isolert og lagt på knotteplast, forteller Smidt.


Protonsenteret blir sikker med Leca lettklinker

 

Drenering

Prosjektleder Rune M. Røen i Fyllingen Maskin sørget for at valget landet på Leca® Lettklinker. – Vi skulle egentlig fylle opp med sprengstein. Så laget jeg en analyse, og Helse Bergen så at fordelene med Leca® Lettklinker var så store at de var villige til å betale differansen, sier han.
I tillegg til faren for å ødelegge isolasjon og knotteplast peker Røen på at sprengstein kunne ha tettet dreneringen. Det er mye vann som renner ned på tomten og må dreneres og fordrøyes. – Hele Ulriken ligger der oppe, peker han på.


– For det første får vi mye bedre isolering mellom fjellet og bygget. For det andre slipper vi å tette dreneringen. Det er mange nok parkeringsanlegg i Bergen som står under vann når det regner, sier Rune M. Røen. 

 

Leca lettklinker

 

Presis kreftbehandling

Protonsenteret skal behandle den første kreftpasienten i slutten av 2024 eller begynnelsen av 2025. Behandling av kreft med protoner er mer presis og skånsom enn tradisjonell strålebehandling, fordi strålingen kan tilpasses bedre til å bestråle bare det syke vevet.


Også på Radiumhospitalet i Oslo og i Århus bygger protonsenter. I tillegg har Sverige og Danmark hvert sitt senter.
– Dette er meningsfullt, fastslår Sebastian Franzen. Han er bas for Fyllingen Maskin på anlegget og setter pris på å arbeide på et bygg som skal redde liv. Franzen forteller om maskiner som veier 70 tonn, slik at det må bygges solid på alle måter.

Leca Lettklinker

Radonfrie

– Med Leca® Lettklinker gikk det veldig raskt og enkelt å få fylt opp, understreker han.
Svein-Olav Barikmo, Salgsingeniør i LECA Norge trekker frem et viktig argument til: Leca® Lettklinker er radonfrie. – Det er viktig når det skal være et protonsenter, sier han. – Det er ekstremt store krav til massene som leveres her når det gjelder innholdet av radon, understreker Rune M. Røen.

Prosjektinformasjon


Prosjekt: Protonsenteret Haukeland sykehus; 10 700 kvadratmeter, fem etasjer.
Sted: Bergen
Byggherre: Helse Bergen
Grunnarbeider og betong: FM Gruppen med Fyllingen Maskin og Strand AS
Entreprenør: Fyllingen Maskin
Produkt: Leca® Lettklinker ISO 10-20 mm

Please register your details first

Areas of interest