Ny hjemmebane for vålerenga

Ny hjemmebane for Vålerenga

Dårlige grunnforhold gjorde at man trengte mye løs Leca som lett tilbakefylling. Samtidig greide man seg med en lettere betongkonstruksjon.

Vålerenga Stadion har lenge vært en drøm for Osloklubben. Da de fikk tomten billig av Oslo kommune, kunne drømmen realiseres og tribunene er allerede godt synlige i nabolaget. Anlegget inneholder et fotballstadion med plass til 17 000 tilskuere, en flerbrukshall og en videregående skole. 

  • Tidligere var det et teglverk på tomta. Da vi begynte å grave fant vi rester av fundamentet og av en enda eldre gård, forteller arbeidsleder Stefan Winsnes i HENT Entreprenør. 

Stadionen står delvis på fjell, mens det i enkelte områder er pelet hele 37 meter ned.   

  • Det er mye leire her, og det er jo en god ting når man skal drive teglverk. Men det er ikke like enkelt når man skal bygge stadion på toppen, smiler han. 

Lett tilbakefylling

Løs Leca er brukt på flere steder på anlegget. På grunn av vekten brukes Leca’en hovedsakelig som lett tilbakefylling.

  • De dårlige grunnforholdene gjør at vi må bruke en lett masse for ikke å få forskyvninger og setninger når vi bygger på toppen, forteller Winsnes.

I alt skal det brukes nærmere 2200 kubikkmeter løs Leca til tilbakefyllingen. I tillegg er det levert 3.500 kubikkmeter til kompensert fylling. 

  • Ved tilbakefylling mot betongvegger er det også en fordel med lettere masser. En lett masse gir lavere belastning og gjør at vi kan lage en lettere betongkonstruksjon, forteller Winsnes. 

Løs Leca i kombinasjon med EPS-plater gjør at trykket mot bakveggen på stadionet blir vesentlig redusert. Nye Vålerenga stadion er planlagt åpnet til høsten.

Prosjektinformasjon


Vålerenga stadion

Byggherre: Vålerenga idrettsforening

Arkitekt: ARKITEKTGRUPPEN lille Frøen as / Stefan Ekberg Arkitekter AS

Entreprenør: HENT Entreprenør

Grunnarbeider: Marthinsen & Duvholt AS

Leca-produkter: Leca lettklinker

Please register your details first

Areas of interest