Leca-kuler som sikkerhetsnett

Det høye silobygget er et landemerke på Toten

Da den nærmere 40 meter høye siloen eksploderte, gikk det ut over et betongdekke helt i toppen. For å fikse det, bestemte entreprenøren seg for å få blåst inn Leca-kuler som sikkerhetsnett - eller «madrass» om du vil.

Har DU et tilsvarende prosjekt som du trenger assistanse eller rådgivning til, så kontakt en av våre eksperter.

Allan Tutvedt fra Syljuåsen sørget for at 25 kubikk med Leca-kuler ble blåst inn i siloen.

Arnstein Arneberg var arkitekt da Toten Kornsilo ble bygd i 1937 og kjent som «Norges høieste grønne hus». 70 år senere ble den kåret til et av «Opplands sju underverker». Kornsiloen på Lena er et landemerke på flatbygdene.

Fire skadet

I sommer eksploderte den. Først brøt det ut en ulmebrann i en av siloene. Resultatet var at den måtte tømmes – den inneholdt et solsikkeprodukt som brukes til økologisk kraftfôr til høner og griser. Da tømmingen nærmet seg slutten, smalt det. Støvet i rommet tok fyr, og to brannmenn og to ansatte i Felleskjøpet ble skadet i flammehavet.
Da den skadede siloen skulle fikses, kom det en original forespørsel fra entreprenøren:

- Jeg fikk plutselig en telefon fra Syljuåsen. De trengte noe som skulle fylles nedi bunnen på siloen. Leca var den greieste løsningen til deres bruk, forteller Per Arne Fosnes, som er proffselger på Byggmakker på Gjøvik.

Leca som pute

Det bekrefter byggeplassleder Robert Haugerud hos entreprenøren Syljuåsen. – Vi har fylt inn Leca i siloen fordi vi skal fjerne et betongdekke i toppen. Det var dette betongdekket som det gikk galt med i eksplosjonsulykken, forteller han.

- Trykket fra eksplosjonen gikk både opp og ned i siloen. Dermed løsnet det betong i taket som falt ned, sier fabrikksjef Petter Gryttenholm, som selv ble skadet i eksplosjonen.

- Vi laget en arbeidsplattform over betongdekket for å fjerne det ødelagte. Da valgte vi å fylle inn Leca som pute, i tilfelle vi skulle miste betongklosser mens vi arbeidet. Dermed ble ikke bunnen i siloen ødelagt, sier Haugerud.

Gjenbrukes

Leca-kulene ble blåst inn i siloen. – Vi heiste opp slangen med talje i en innvendig trappesjakt. Det ble 50 meter med talje. Det blir mye tenking før en går i gang med en slik jobb, konstaterer han.
Enda en ting gjorde denne jobben litt spesiell: Denne gangen skulle Leca-kulene ut igjen etter at jobben var gjort.

- Luken som de ble tatt ut gjennom, er bare 20×20 centimeter. Dermed er kulene perfekte til denne jobben, fastslår Robert Haugerud.

Nå blir de liggende lagret i påvente av nye oppdrag. – Felleskjøpet skal antageligvis bruke dem her på stedet etterpå, sier han.

Prosjektinformasjon


Toten Kornsilo, utbedring etter eksplosjon og brann
Byggherre: Felleskjøpet Agri
Entreprenør: Syljuåsen
Produkt: Leca Iso 10-20

Please register your details first

Areas of interest