Herlig takhage på Tau

Herlig takhage på Tau

Takhagen på Tau, en deilig, grønn oase på 350 kvm, ligger midt i mellom to næringsbygg tilhørende NASAs antenneleverandør, Comrod. Tidligere var byggene separert av en liten, men usosial glipp, og i sommer fikk Herlige Hager AS oppdrag i å bygge taket om til et inspirerende fritidsområde som skulle forene byggene. I september sto takhagen klar med sine 120 sitteplasser, og har siden blitt flittig brukt til både lunsj, sommerfester og konfirmasjoner av Comrods ansatte. Gründer og daglig leder i Herlige Hager, Janne Narvestad, forteller om oppbygningen av takhagen, samt utfordringene hun og hennes kollega og prosjektleder, Henning J. Myhre, møtte på underveis.

– Vi har erfaring med å bygge takhager, men vi har aldri jobbet med så mange forskjellige typer materialer før. Det var utrolig vanskelig – spesielt å finne den rette måten å bruke alle disse på. Vi ringte LECA veldig mange ganger, for vi hadde jo et ansvar for å gjøre det riktig med tanke på sikkerhet, og vi lærte mye av å snakke med dem underveis.
 

Herlig takhage på Tau

Mange gode geotekniske egenskaper

Først og fremst var det behov for å avrette taket, og det måtte gjøres i flere lag. Samtlige fyllmasser ble vurdert, men med sine mange geotekniske egenskaper falt valget til slutt på Leca® lettklinker (10-20 mm). Taket ser litt ut som en skipsbunn – altså med fall mot midten, og med lettklinker kunne Narvestad og Myhre konstruere en jevn flate å jobbe på. Fungerende som en drenerende og luftig utjevningsmasse hadde de lettklinker over det hele med 5 cm på det tynneste, og 40 cm på det tykkeste. Som et beskyttende lag mellom fiberduker, geonett, takplater, isopor, platting, stein, bed og fliser, forklarer hun, er trykket jevnt fordelt, og man slipper justeringer i etterkant. 

– Fliser var den største utfordringen. Vi måtte ha strøsingel, alt måtte justeres og være helt rett. Men, det er et veldig godt grunnlag i Leca, og jeg tror ikke vi kunne fått til et bedre fundament enn det vi gjorde. 
 

 

 

Herlig takhage på Tau

Et bærekraftig alternativ

En kan si at kvalitet og bærekraft i dag har et nærmest symbiotisk forhold. For mange entreprenører er bærekraftsaspektet ved et prosjekt svært viktig, og Herlige Hager er intet unntak. Narvestad forteller at det var kjekt å jobbe for oppdragsgiver Comrod nettopp fordi de fikk frie tøyler til å velge blant materialer. 

– Vi er ekstremt opptatt av at materialene vi jobber med, er bærekraftige. Vi føler absolutt at Leca® Lettklinker innfrir mye av bærekraftskriteriene vi har satt oss. 

Hun forteller videre om alternativene de vurderte, og hvorfor Leca var det beste valget.

– Vi vurderte Glasopor, men det er ikke naturlig – i tillegg til at det ikke holder godt nok på vann. Det skal jo være bra, men det er et dødt materiale – man må også ha miljøaspektet med i vurderingen. Leca® Lettklinker, derimot, fanger opp vann i tillegg til å drenere og holde det luftig. Samtidig var det en fordel at vi kunne blåse det på plass i stedet for å heise det opp i Big Bag, noe som gjorde arbeidet mye mer praktisk og effektivt.

Leca® Lettklinker er nemlig veldig lette. De veier kun én femtedel av småstein og plukk, men innehar nesten samme styrke og stabilitet. På den måten kunne Narvestad og Myhre rett og slett blåse på plass Leca® Lettklinkere med en slange, ettersom takhagen ligger i 2 etasje – omtrent 7-8 meter over bakken. 

– Det ble ganske komprimert da vi fikk blåst det på plass. Først måtte vi rake det ut, så legge nye lag med geonett og fiberduk, og da ble det helt hardt. Med gang vi fikk lagt duk og geonett, så kunne vi gå på det.
 

Herlig takhage på Tau

Leca® Lettklinker som brannsikring

I tillegg til å være en generelt god og lett fyllmasse til ulike typer konstruksjoner, fungerer Leca lettklinker også godt som isolasjon – ja, til og med som brannsikring. I prinsippet er lettklinker porøse kuler av brent leire, noe som gjør at de motstår varme svært godt, samtidig som at de kan holde på luft og vann.

– Vi valgte Leca® Lettklinker av flere årsaker, men hovedfokuset lå på avretting av taket og brannsikring. Det var så mange elementer og ulike ting å forholde seg til, og vi var innom mange ulike alternativer. Med tanke på brann kan man ikke være sikker nok. Det var også litt derfor vi landet på Leca® Lettklinker – fordi alle duker som er på tak fra før av er oljeprodukter. Skal du ha fest eller røykepauser, kan det bli brannfarlig. Derfor valgte vi å ha Leca® Lettklinker over det hele, selv om det ikke var nødvendig. Det var det beste alternativet både med tanke på vekt, brann, drenering og avretting. 
 

 

Herlig takhage på Tau

Prosjektinformasjon


Prosjekt: Takhage
Sted: Tau, Stavanger
Kunde: NASA Comrod
Entreprenør: Herlige hager AS
Design takhage: Janne Narvestad
Produkt: Leca® Lettklinker 10-20 mm

Please register your details first

Areas of interest