Blåste Leca® 8 etasjer til værs

Blåste Leca 8 etasjer til værs

Fra bakken og helt opp til gulvet i åttende etasje. Leca-kulene på Stasjonen i Tønsberg er blåst på plass gjennom 70 meter slange.

- Det gikk smertefritt, fastslår Bengt Ove Storvik. Sjefen i Vestfold Gulvavretting har satt pers i blåsing. Åttende etasje i det som en gang var Tønsberg rådhus, har fått 200 kubikkmeter lettklinker i gulvet. Og det uten at noen har trengt å løfte en eneste kilo.

 

Høyt opp

- Det er ikke det vanligste å blåse så høyt. Det stiller oss overfor noen utfordringer, for jo lengre slange vi må bruke, jo mer går det ut over blåsekapasiteten. Høydeforskjellen er også en begrensende faktor. Men stort sett går dette bra, sier Storvik.

- Leca er ideelt i et slikt gulv. Det veier ikke så mye, samtidig som resultatet blir godt, konstaterer Jaroslaw Szalkowski. Han driver Jarex Byggeservice, som gjorde selve blåsejobben for Vestfold Gulvavretting.

Jarex er spesialist på å blåse Leca. – Vi har drevet med dette i 17 år. Her gikk alt på to dager. Med 90 kubikkmeter på et lass måtte vi få kjørt tre turer for å få nok, forteller Szalkowski.

Teknisk anlegg

Det er lokale krefter som står bak bygget som nå får navnet Stasjonen. Strøm-Gundersen Vestfold er totalentreprenør for eiendoms- og parkeringsselskapet Micasa, begge med tilholdssted i Tønsberg.

  • I første etasje blir det restaurant og bar, mens det skal være kontorer i resten av bygget. Når vi vil blåse Leca så høyt, er det fordi gulvet i åttende etasje blir høyere på grunn av det tekniske anlegget der, forklarer formann og anleggsleder Richard Fikse. Det tidligere rådhuset er bygd opp med to ekstra etasjer.
  • Åttende etasje er trukket litt inn og får en stor takterrasse rundt. Da trengs det noen ekstra isolasjonslag for å ivareta varmen fra etasjen under, og da blir etasjen såpass mye høyere at det må kompenseres med løs-Leca inne. I dette tilfellet er det snakk om 42–43 centimeter med Leca, supplerer Bengt Ove Storvik.

Flere prosjekter

Han arbeider parallelt med Stasjonen i Tønsberg og et boligprosjekt i Åmot i Modum. Der blåses det inn Leca i alle etasjene. Oppå 35 centimeter løs-Leca blir det lagt en trinnlydplate, så festes rørene for vannbåren varme til trinnlydplatene, og så flyter det med 40–50 millimeter avrettingsmasse på toppen.

  • Vi har jo gjort dette en del ganger rundt omkring. Når de får blåst inn Leca-kulene, blir de komprimert på en grei måte i selve blåseprosessen. Så går vi oppå det med «truger», som også er med på å stampe litt og øke overflatefastheten, forklarer Storvik.
  • Vi legger fiberduk på toppen av dette, og armeringsnett for å gjøre det enda mer stabilt. Da får du fordelt trykket.

Rask løsning

Det er tiden som er det aller beste argumentet for å blåse inn Leca-kuler, mener han.

  • Sammenlignet med for eksempel å bygge opp styltegulv eller skjære og tilpasse annen type isolasjon, er dette veldig fremdriftseffektivt. Det går veldig fort i forhold. Tid er penger i byggebransjen i dag, og det er mange håndverkere som står i kø og skal inn på disse arealene, sier Bengt Ove Storvik.

 

Prosjektinformasjon


Prosjekt: Stasjonen, kontorbygg i Tønsberg sentrum.

Byggherre: Micasa.

Totalentreprenør: Strøm Gundersen Vestfold.

Gulv: Vestfold Gulvavretting.

Leca-blåsing: Jarex Byggeservice.

Produkter: Leca Iso 10-20.

Se film: https://youtu.be/rufrh1KoBYc

Please register your details first

Areas of interest