Håndterer stor trafikkmengde på grunn med dårlig bæreevne

Leca lettklinker som fyllmasse på dårlig grunn

Leca lettklinker ble brukt som fyllmasse i forbindelse med grunnarbeidene til et mye besøkt kjøpesenter i Seinäjoki, Finland.

 

Prosjekt: Seinäjoki Ideapark, fyllmasse med lav vekt 
Sted: Seinäjoki, Finland
Byggherre: Koy Seinäjoen Ideapark
Totalentreprise:  Lehto Tilat Oy
Jordarbeider: Maarakennusliike Mäki-Kala Oy
Leca-produkter: Leca® lettklinker (4–32 mm)

 


 

Ideapark, som ble åpnet i november 2019, er med sine nesten sju hektar et av Finlands største kjøpesentre. I tillegg har det to tusen parkeringsplasser.  Da det 120 000 kvadratmeter store anlegget skulle bygges, støtte man på flere utfordringer, og en av de største var den myke byggegrunnen.

Heldigvis har Jarno Tuominen, byggeleder i Lehto Tilat Oy, årelang erfaring med lignende prosjekter.
 
– Siden grunnen hadde så dårlig bæreevne, måtte vi bruke fyllmasse med lav vekt, forteller Tuominen.
– Valget falt på Leca lettklinker, siden vi allerede hadde brukt det som lett fyllmasse da vi bygde kjøpesenteret Bredis, også det et utfordrende byggeprosjekt, i Espoo i 2017. 
Prosjektet ble svært vellykket, med en utmerket konstruksjon. I tillegg har lettklinker en konkurransedyktig pris sammenlignet med andre løsninger.

Byggingen av Seinäjoki Ideapark tok til på forsommeren 2018. Fyllmassene til det omfattende prosjektet ble levert i løpet av sommeren og høsten samme år. Det ble brukt  rundt 30 000 kubikkmeter med Leca lettklinker til et område på om lag 25 000 kvadratmeter som krevde en lett fyllmasse. 

Leca lettklinker som fyllmasse på dårlig grunn

Enkel levering
Prosjektet krevde store mengder Leca lettklinker, som ble levert direkte til byggeplassen. Marko Jelonen, som er regional salgssjef i Leca INFRA Solutions (Leca Finland Oy), besøkte anleggsplassen på forhånd for å se til at alt gikk som det skulle.


– Prosjektet var ambisiøst, men Marko og teamet fra Leca Finland sørget for at vi fikk både viktig informasjon og teknisk veiledning. Også entreprenøren syntes at servicen fra Leca var eksepsjonelt god, forteller Tuominen. En lokal 
entreprenør fra Seinäjoki, Maarakennusliike Mäki-Kala Oy, hadde ansvaret for jordarbeidet.

Ny komprimeringsmetode
For å håndtere de vanskelige grunn- forholdene måtte entreprenørene finne nye løsninger, for eksempel for komprimering. – Vi brukte en vibroplate til å komprimere lettklinkene med, og det skulle vise seg å være en effektiv måte å få fyllmassen passe kompakt på, forklarer Tuominen.
Laget med Leca lettklinker under gårdsplassen til Seinäjoki Ideapark er mellom 300 og 1200 mm tykt. De bærende lagene og asfalten ble lagt på toppen.
Tuominen sier at byggearbeidet forløp uten problemer eller forsinkelser, og at de lyktes med både transport og konstruksjon. – Vi har fortalt Marko om rosen fra entreprenøren som var ansvarlig for jordarbeidene.

Leca lettklinker som fyllmasse på dårlig grunn

Please register your details first

Areas of interest