Fra ubrukelig terreng til førsteklasses jordbruksområde
Leca-fabrikken på Rælingen startet sin produksjon i 1972. Fabrikken ble anlagt nettopp der fordi området var rikt på førsteklasses leire, en forutsetning for å lage like førsteklasses Leca.
Slike leirfelter er normalt ikke brukbart til noe som helst annet. Men Leca kunne ha glede av området i mange år, da vi utvant leire som var verdiløs til alt annet, og skapte den Leca’en som er brukt i titusener av bygg og anlegg i Norge gjennom flere tiår.
Slik så terrenget ut ved Leca-fabrikken på Rælingen. Har var det mye leire som kunne utvinnes.
Hva når leiren tar slutt?
For noen år siden var det imidlertid slutt. Det var ikke mer leire igjen. En utfordring for oss i Leca, men en stor mulighet for det lokale jordbruket. For når leiren var borte var det bratte, kronglete og ganske utilgjengelige terrenget erstattet med ypperlig jordbruksterreng. Relativt flatt og lettdrevet, og noe helt annet enn hvordan området så ut for noen tiår siden.
Slik ser det ut i dag. Et relativt flatt og lettdrevet jordbruksterreng.
Nytt leirfelt, ny muligheter
Leca-fabrikken på Rælingen er imidlertid fortsatt i full drift. Nå hentes leiren fra Enebakk, noen kilometer fra fabrikken. Der har vi leire i mange, mange år ennå. Når den i sin tid tar slutt, avslutter vi det hele på samme måte som på Rælingen. Med å forvandle leirfeltene til jordbruksområde.
Dette er "Borrowed from nature" i praksis. Vi låner et (verdiløst) område, og returnerer et verdifullt område til naturen mange år senere.


