Voksenhagen - 50 OBOS-boliger i Leca

Det er flere som vil ha murhus enn det som er tilgjengelig i markedet. Derfor oppnår murhus ofte høye priser

Voksenhagen er ett av de mest prestisjefylte OBOS -prosjektene på mange år. Det er 50 rekkehus i mur, med takterrasse i grønne omgivelser, og OBOS selv kaller det «en funkisidyll ved foten av Holmenkollåsen» og «et bilfritt paradis for barnefamilier som er glad i friluftsliv og vil bo nærme skoler og barnehager». Prosjektet ble da også utsolgt på svært kort tid.

Området består av 50 moderne småhus i rekke og er tegnet av arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb. Husene er murhus, oppført i pusset Leca Isoblokk, som gir sunne og energivennlige hus, høy brannsikkerhet og lave vedlikeholdskostnader. Akkurat slik folk vil ha det.
Da OBOS skulle prosjektere boligene på Voksenhagen i Oslo, var valget av mur viktig. – Kjøperne vil ha murhus, både fordi det er lite vedlikehold og fordi murhus oppnår høyere priser, sier megler Hilde Larsen Menevse i Obos eiendomsmeglere Prosjektsalg AS.

Et moderne uttrykk på husene

Det var ingen tilfeldigheter som gjorde at OBOS valgte å bygge de 50 eneboligene i Voksenhagen i mur. Etter at tomten gjennom mange år hadde vært vurdert brukt til alt fra parkeringshus, svømmehall og boligblokker bestemte OBOS Nye hjem at tomten skulle brukes til småhus i rekke.

- Vi så på boligområder som Gullkroken og Giskehagen i Oslo hvor denne typen boliger hadde vært veldig vellykket.

- Da vi begynte å jobbe med dette ønsket vi å gjøre det samme med denne tomten, forteller prosjektutvikler Hans Dahl.  Tomtens helning og fasong gjorde at det ville bli lettere å få til bebyggelsen i mur enn i tre.

- Vi ønsket et moderne uttrykk på husene, da blir det også stramme linjer og vinkler som er enklere å få pent og varig når det bygges i mur. Weber VentiGuard Extreme ville ikke blitt det samme, mener Dahl.

Murhus er mangelvare

- Vi har liten tradisjon for murhus i Norge, men når kundene blir spurt vil de gjerne ha murhus. Den litt høyere byggekosten oppveies av at murhusene krever veldig lite vedlikehold, sier megler Hanne Larsen Menevse.

Boligene ble lagt ut for salg i to omganger. Begge ganger ble alle husene solgt meget raskt, selv om kjøperne ikke hadde noe annet å forholde seg til enn tegninger.

- Murhus er ettertraktet i eiendomsmarkedet. Kjøperne er opptatt av at det er brannsikkert med mur når husene ligger så tett, og at det er lite vedlikehold. Særlig for barnefamilier er det viktig, sier hun. Hun mener det også er positivt for et eventuelt videresalg av boligene at de er bygget i mur.

- Murhus er mangelvare. Det er flere som vil ha murhus enn det som er tilgjengelig i markedet. Derfor oppnår murhus ofte høyere priser enn tilsvarende boliger i samme område, sier Larsen Menevse.

Påkostet prosjekt

Husene i Voksenhagen har et gjennomsnittlig areal på 140 kvadratmeter og en snittpris på 6,3 millioner kroner. Hele området blir bilfritt og har fått felles underjordisk garasjeanlegg.

- Selv om murhus er litt dyrere når de oppføres, valgte vi mur og tunge konstruksjoner. Noe av det vi solgte på var at de ikke trengte å gjøre noe på 15-20 år, sier Carl Christian Birkeland, prosjektleder i OBOS Nye Hjem. Området er organisert som et tradisjonelt borettslag, og det var viktig å holde de antatte vedlikeholdskostnadene lave de første årene. Hele borettslaget har også felles anlegg for varmtvann og gulvvarme.

- Det er boret 14 brønner som er opptil 200 meter dype for å varme opp vannet som alle enhetene bruker. Det er miljøvennlig og energivennlig. De nye Leca Isoblokk 35 gir oss i tillegg en U-verdi som gjør at boligene her får energiklasse B, forteller han.

Sitater

Megler Hilde Larsen Menevse i Obos eiendomsmeglere Prosjektsalg AS: 
"Kjøperne vil ha murhus, både fordi det er lite vedlikehold og fordi murhus oppnår høyere priser."

Prosjektutvikler Hans Dahl, OBOS:
"Vi ønsket et moderne uttrykk på husene, da blir det også stramme linjer og vinkler som er enklere å få pent og varig når det bygges i mur."

Carl Christian Birkeland, prosjektleder i OBOS Nye Hjem:
"Selv om murhus er litt dyrere når de oppføres, valgte vi mur og tunge konstruksjoner. Noe av det vi solgte på var at de ikke trengte å gjøre noe på 15-20 år"

Sivilarkitekt Jeanette Wikström i Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS:
"Bruken av Leca Isoblokk har også gjort at husene vil tilfredsstille OBOS sine krav til u-verdi. Husene tilfredsstiller energiklasse B."
 

Prosjektinformasjon


Arkitekt: Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb AS ved sivilarkitekt Kari Nissen Brodtkorb, faglig ansvarlig og sivilarkitekt, Jeanette Wikström, saksbehandler

Byggherre: OBOS Nye Hjem AS

Murarbeid: Mjøndalen mur og puss AS

Konsulent: Multiconsult AS

Totalentreprenør: Skanska Norge AS

Rådgivende ingeniør: Sivilingeniørene Haug og Blom-Bakke AS v/ Richard Kjenslie Aas

Tilleggsinformasjon: Artikkel fra bladet Mur+Betong

Leca-produkter: Leca Isoblokk 35 cmLeca Overdekningsbjelke 39 cmLeca FinblokkLeca Venti Pipe

Weber-produkter: Weber Fiberpussystem

Please register your details first

Areas of interest