Vegger som tåler vann

Det nye offentlige badet i Vara i Sverige er fullt av Leca-blokker

Det nye offentlige badet i Vara i Sverige er fullt av Leca-blokker. Innemiljøet krever at veggene innfrir høye standarder for fuktbestandighet og slitasje.

 

I offentlige bad er kravene til fuktbestandighet høye. Med Leca-blokker er resultatet holdbare vegger og dekorativt murarbeid som bidrar til en behagelig badeopplevelse for gjestene. En buet vegg skiller det store bassenget fra barnas vannpark. Langs kanten står en skoleklasse og venter på klarsignal til å hoppe ned i vannet.

Populært aktivitetssenter

Opplevelsesbadet er et populært nytt aktivitetssenter i regionen. Gledefylt latter runger rundt i de åpne omgivelsene når Krister Nyman, markedsansvarlig for Leca-blokker i Sverige, viser de besøkende rundt. Den buede veggen er et eksempel på bruk av Leca Blokk 95. Selv den cirka 10 meter høye innendørs veggen som strekker seg forbi treningsstudioet i andre etasje og opp til taket er bygget med Leca Blokk 125 av murere fra Johns Bygg & Fasad. Selskapet er sertifisert partner og murerne er utdannet gjennom Leca i Sverige.

  • For entreprenøren Peab og kunden Vara kommune betyr utdannede og sertifiserte murere en garanti for godt håndverk. Det er viktig for oss at å vite at veggene fungerer 100% i et så stort prosjekt som dette, sier Krister Nyman. 

Fuktbestandighet er avgjørende

I et badeanlegg er kravene til fuktbestandighet høye. Derfor ble Leca-blokker valgt til innerveggene. 

  • Leca-blokker er robuste med god motstandsdyktighet mot brann og fukt. Materialene krever lite vedlikehold og sørger for en komfortabel romtemperatur, forteller Nyman.
  • Vann spruter mot veggene når barna tar bomba ned i bassenget. Luften er varm og fuktig. I enden av den buede veggen henger en lysekrone med levende lys. En av langveggene har et vindu som fyller rommet med lys utenfra.

En blokk for kreativitet

Mens vi rusler forbi de tre barnebassengene dekorert med skulpturer av en giraff, en delfin og en frosk, forteller Pål Warolin, CEO for Johns Bygg & Fasad, om murerarbeidet.

  • Vi designet muren så den ligner naturlig stein, både den kurvede veggen og veggene i badet og i garderobene. Du kan gjøre murerarbeid i alle mulige vinkler med Leca-blokker. De kan kuttes og du kan lage de formene du selv ønsker. Med andre ord så kan arkitektene ved å velge Leca, tenke kreativt med flere muligheter enn bare rette vinkler.
  • Leca er lett å bygge med. Siden blokkene kommer i forskjellige størrelser avhengig av hvor de er tenkt brukt, er produktet enkelt å bruke, sier Pål Warolin. I følge ham er dette den store fordelen med Leca-blokker, en egenskap som også gjør det enklere å lære opp de ansatte og jobbe med det. 
  • Tradisjonelt murerarbeid er vanskeligere. Muring med Leca er raskt å lære og systemet minimerer risikoen for feil. 

Til og med garderobene, dusjene og innerveggene i korridorene mot utgangen er bygget i Leca. Resultatet er at de badende møter en vennlig atmosfære i en svømmehall som tilbyr søkkvåte opplevelser for store og små. 

Prosjektinformasjon


Kunde: Vara Kommun

Hovedentreprenør: Peab

Prosjektleder: Urban Sjöström

Underentreprenør: Johns Bygg & Fasad AB 

Arkitekt: ABAKO arkitektkontor AB

Designer: R&H Byggteknik

Leca-produkter: Diverse Leca-blokker

Les mer om dette og andre Leca-prosjekter fra hele Europa i det internasjonale Leca-magasinet BUILD.

Please register your details first

Areas of interest