Ny terminal på Flesland

Den nye terminalen på Bergen flyplass Flesland er klar for å ta i mot 6 millioner passasjerer i året

Lettere blokker merkes godt når man skal mure nesten 100 paller Leca i uken, slik det ble gjort på den nye terminalen på Flesland.

Den eksisterende terminalen på Bergen Lufthavn Flesland ble i sin tid bygget for å håndtere 2,8 millioner passasjerer. Nå er passasjertallet nådd 6 millioner og en ny terminal er under bygging. Den nye terminalen ligger et steinkast fra den gamle og åpner allerede i 2017. Byggingen har pågått i snart to år. Celco Murer- og Flisefirma har hatt ansvaret for murarbeidene på terminalen.

4500 kvm

  • Det har vært mye muring de siste fem månedene. De store mengdene er den største utfordringene på dette prosjektet, forteller Arve Nylund, prosjektleder i Celco Murer- og Flisefirma AS. I løpet av kort tid har selskapet murt opp 4500 kvadratmeter Leca-vegger som er opptil åtte meter høye. Totalt blir den nye terminalen på 63 000 kvadratmeter, nesten tre ganger så stor som dagens terminal.
     
  • Det er mange lange vegger på opptil 100 meter. I noen av veggene er det søyler som skal mures inn, noe som har gitt utfordringer i forhold til dilatasjonsfuger, forteller han.

Lettere blokker

Med så store mengder og forskjellige Leca-blokker i produksjon samtidig, har logistikken vært viktig. Lagringsplass er alltid en utfordring På det mest hektiske fikk murerne 50 paller levert to ganger i uka.

  • Det gikk med over 20 tonn mørtel i uka. Med så store mengder på kort tid merker vi godt at Leca har jobbet mye med å redusere vekten på blokkene. Det har gjort belastningen vesentlig mindre for murerne våre, forteller Nylund. De nye blokkene med not og fjær har også gjort det lettere å få et godt resultat og en vegg som er lett å pusse.
     
  • De nye blokkene er raskere å mure og fordi de er finere, gir de overflater som er lettere å pusse, sier han. Fremover skal han og kollegene i Celco Murer- og Flisefirma AS legge 17 000 kvadratmeter flis i publikumsområdene og 4000 kvadratmeter på toaletter og garderober.

Prosjektinformasjon


Flesland Terminal T3

Hovedentreprenør: HENT

Byggherre: Avinor

Murarbeider: Celco Murer- og Flisefirma AS 

Arkitekt: Nordic Office of Architecture

Tekst og foto: Gaute B. Iversen

Leca-produkter: Leca Isoblokk 35 cmLeca Basicblokk LSX 25, 20 og 15 cm

Weber-produkter: Weber Murmørtel M5

 

Please register your details first

Areas of interest