Murer i sikksakk og kapper 1400 blokker tre ganger

 Runar Andersen tilpasser blokkene_CAPA.jpg

De kapper i kjelleren og murer i sikksakk i toppetasjen. På Ankers Hus i Moss må 1400 Leca-blokker kappes tre ganger hver for at alt skal bli helt riktig. Men så kommer også de til overalt! 

 

- Vi bruker 15 centimeters universalblokker. Så står vi i kjelleren og kapper dem med vannsag. De må kappes inn både på høyden og bakvangen, forteller Kristian Aamodt.

Skatt og boliger

Han er murerbas hos Veidekke. På Ankers Hus i Moss skal skattekronene administreres i flotte omgivelser.
Det hele er en del av Verket, det gamle industriområdet der M. Peterson & Søn holdt til. Nå skal det bli en helt ny bydel i Moss, i forlengelsen av dagens sentrum. Nye Ankers Hus får plass til kontorer i åtte etasjer. Skatteetaten skal leie fire av dem til rundt 200 ansatte. Ved siden av bygges i første omgang fem blokker med 166 leiligheter.

Kapper for sikksakk

Murerbas Aamodt og kollegene har jobben med å gjøre spennende, men kompliserte, arkitekttegninger til virkelighet. Det betyr blant annet Leca Universalblokk som må tilpasses på mål.

  • Etter at vi har kappet dem to ganger, må vi tilpasse med vinkelsliper oppe på dekket. I tillegg må de gjæres, forklarer Aamodt. Han er vant til at tegningene ikke akkurat er tilpasset størrelsen på blokkene, men sikksakkmuringen gir litt ekstra arbeid.
  • Vindusfeltene følger sikksakken, og så skal gulvet støpes jevnt med Leca-blokkene, viser han.

Lettveggsblokker

I kjelleren er det rørleggerne og elektrikerne som må venne seg til nye Leca-blokker. Der er garasjer, trimrom og garderober skilt med Leca Lettvegg.

  • De er ganske nye for oss, også, men vi har tross alt brukt dem på noen prosjekter før. Derimot er det mange rørleggere og elektrikere som ikke har vært borti dem før. Dermed vet de ikke hvordan de skal bruke dem, så vi må samarbeide litt, konstaterer Kristian Aamodt.

Bedre mot fukt

Han regner med at det kommer til å bli mer og mer lettveggsblokker i kjellerne rundt omkring, for å unngå at fukt skal føre til problemer.

  • Slike steder som her er det prosjektert trevegger, men så er det gjort om til lettveggsblokker. Da slipper vi gips og tre i fuktige kjellere. For oss betyr det mer jobb, smiler murerbasen.
  • Leca-blokker som limes med blokklim, er enkelt, men inni garderobedelen skal alt inn i veggen. Da blir det litt mer kapping og skjæring.

Egne murere

Veidekke bruker sine egne murere på Ankers Hus.

  • Vi har fire murere her. I tillegg har vi med en utplassert skolegutt innimellom, sier Aamodt.

Foreløpig har han og kollegene fått jobben med Ankers Hus, to av blokkene i boligprosjektet som har fått navnet Støperiet og garasjeanlegget til hele området.

Kommer til overalt

Ole Fredrik Fodnes i Leca sier at selv om dette ble arbeidskrevende for de utførende, er det allikevel noe av det Leca-blokkene har som fordel: De kan tilpasses nær sagt alle kriker og kroker og kommer til overalt. 

  • Jeg kan vanskelig se for meg hvilket annet materiale som hadde fikset disse utfordringene, sier han. 

Prosjektinformasjon


Ankers Hus i Moss.

Kontorbygg på åtte etasjer pluss parkeringskjeller.

Samlet bruttoareal 10 100 kvadratmeter.

Byggherre: Verket Moss, et datterselskap av Höegh Eiendom.

Utviklingspartner: Veidekke Follo/Østfold.

Leca-produkter: Leca Lettveggsblokk 118 mm, Leca Universalblokk 15 cm og Leca Isoblokk 25 cm LSX.

Please register your details first

Areas of interest