Lyden av murhus

Det staselige Leca-huset ligger ved vannkanten litt syd for Bergen

Nesten ved vannkanten i Bergen ligger et nytt murhus. - For eierne var det viktig at huset ikke bare så flott ut, men at det også hadde lyden av et murhus, forteller arkitekt Ove Grung.

Den 300 kvadratmeter store eneboligen ligger ved Nordåsvannet, litt syd for Bergen. Med utsikt over vannet og store glassflater mot sørøst fylles huset av sollys.

  • Huset er tegnet slik at det, til tross for størrelsen, ikke skal være for dominerende i området, Det glir fint inn med de andre husene og terrenget, sier arkitekt Ove Grung i Grung Arkitektur AS. De omliggende boligene representerer hver sin tids epoke.

Tidlig var det klart at huseierne ønsket et moderne hus med et funkisaktig muruttrykk. Den vedlikeholdsfrie fasaden var viktig for husbyggerne. 

  • De ønsket seg store og rene flater, både inne og ute. Samtidig var det viktig med en åpen fasade mot sjø og utsikt, forteller han.

Viktig lyd

I arbeidet med huset var arkitekt Grung og byggherren på tur for å se på forskjellige typer hus. 

  • Men det ble ganske klart at de ikke ville ha plater da de banket på veggen. De ønsket noe som var solid og ekte. Huset skulle ha skikkelig lyd. Den hule lyden av pussede plater var ikke noe de ønsket. De ville ha den solide følelsen av Lecablokker, forteller arkitekten.

Løsningen ble derfor at huset ble oppført med Leca isoblokk 30. På innsiden ble mesteparten av veggene lektet ut og isolert. 

  • På utsiden er huset pusset med fiberpuss fra Weber. Vi har spørytepusset fasaden, noe som var utrolig effektivt og med lite søl, forteller Jørgen Prestegård fra Brødrene Foss Byggmester AS som har bygget huset.

Store åpninger

Husbyggerne ønsket store glassflater i front av huset. Derfor er det lagt inn betongdragere som kan ta mer last enn Leca-dragere på samme spenn. Taket er bygget med tredragere. 

  • Med bruken av Leca har vi fått et veldig varmt og lunt hus som også holder seg kjølig og temperert på varme sommerdager. Det er blitt et flott hus hvor eierne trives og har fått det de ønsket seg, forteller arkitekten. 

Prosjektinformasjon


Enebolig Kleiva

Byggherre: Privat

Entreprenør: Brødrene Foss AS

Murarbeider: Brødrene Foss AS

Arkitekt: Grung Arkitektur AS ved Ove Grung og Ismael Saavedra Diaz

Leca-produkter: Leca Isoblokk 30 cm

Please register your details first

Areas of interest