Leca-veggen beskytter trehusene

Denne Leca-veggen beskytter trehusene vegg i vegg

Stavangers gamle trehusbebyggelse er vernet og unik. Brannmurer i Leca er viktig for å beskytte husene og redusere skadene ved en eventuell brann. 
 
Stavanger er kjent for mange ting, blant annet den unike trehusbebyggelsen rundt Vågen. Trehusbyen Stavanger er Europas største bevarte trehusbebyggelse og omfatter mer enn 8000 enheter. En brann vil raskt spre seg og kunne legge store deler av bebyggelsen i ruiner.

  • – Det er utrolig trangt her. Vi har måttet demontere deler av nabobygget for å få plass til vårt bygg, forteller Ole Mjåtveit i T. Haga Maskin som bygger ut den seks leiligheter store bygården. 

Skal stå etter brann
Selve bygget reises i stål og betong. Brannmuren mot nabobygget er bygget i Leca Isoblokk 25. Ved en brann skal bygget kunne brenne og dette ned uten at brannmuren faller.

  • Den er ikke festet i bygget og skal stå etter en brann. Muren skal holde brannen i 30 minutter før det eventuelt sprer seg på andre siden, forteller han.
  • I første etasje er det så trangt mellom byggene at blokkene måtte slemmes før de ble murt på plass. I alt er brannmuren 14 meter høy på det høyeste. 
  • Selve fasaden skal kles i såkalt låvekledning, en stående trekledning for å gli inn i den øvrige trehusbebyggelsen, forteller Mjåtveit.

300 kvm
Muren er i alt på 300 kvm og T. Haga Maskin AS har fått god hjelp fra Webers tekniske avdeling for å finne frem til de løsninger som er brukt.

  • Vi har hatt mye kontakt med folkene i teknisk avdeling. Den trange plassen og at vi ikke kommer til overalt har gjort at vi har søkt bistand for å være sikre på at løsningene tilfredsstiller kravene, forteller han.

Målet er at den nye bygården skal være ferdig og innflyttingsklar i løpet av våren. 
 

Prosjektinformasjon


Byggherre: T. Haga Maskin AS
Entreprenør: T. Haga Maskin AS
Murarbeider: T. Haga Maskin AS
Leca-produkter:  Leca Isoblokk 25 cm 
Relaterte produkter: Weber Grå Slemming, Weber Fiberpuss

Please register your details first

Areas of interest