Kaviarfabrikk som ble kunstgalleri og fikk bevaringspris

Den gamle Kaviarfabrikken i Henningsvær ble rehabilitert og forvandlet til et spektakulært kunstgalleri og atelier med bomuligheter for kunstnere. Og ble belønnet med en prestisjetung bevaringspris.
Venke Hoff syntes det var leit at den gamle fabrikken fra 1920 skulle ødelegges og kjøpte like gjerne bygningen som ligger helt i vannkanten ved innkjøringen til det gamle fiskeværet. Kaviarfabrikken er oppført som objekt nr. 136 i Kulturminneplan for Lofoten. Rehabiliteringen får bl.a. støtte av Nordlands Fylkeskommune ”Den verdifulle kystkulturen i Nordland” og Norsk Kulturminnefond.
Besøk av stormen Berit
23. november 2011 var det sluttbefaring på bygget, og 27. november kom stormen Berit. Det er slik at værforholdene i nord ikke er til å tro før man faktisk har sett det selv. En steinblokk på 500 kg blir slengt inn i veggen og knuser noen blokker, men alt øvrig står fantastisk bra. Vi har tatt hensyn til lokale værforhold og benyttet dobbelt med armering og dobbelt med bindere. Det er benyttet Leca Isoblokk 25 cm og Leca Fasadeblokk. Leca har vært sterkt involvert i prosessen og bidratt med forslag til løsninger. Vi er kjempefornøyd og ser frem til utstrakt bruk av Kaviarfabrikken som kunstgalleri, sier initiativtaker Venke Hoff.
Kulturminnefondets plakett for godt bevaringsarbeid
Direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen sier ifølge Byggeindustrien: - Prosjektet står sterkt i både økonomisk, sosial og kulturell verdiskaping. Vi ser at framtidig bruk av kulturminnet er avgjørende for bevaring, og når eierne lykkes i å ivareta kulturhistoriske verdier, resulterer dette som regel i næringsutvikling som gir lønnsomhet, og dermed muligheter for å holde kulturminnet i stand også i framtida, sier.
Fabrikken er sterkt forankret hos lokalbefolkningen, før som en viktig arbeidsplass og nå som et vellykket kunstgalleri, kulturarena og selskapslokale.
Prosjektinformasjon
Leca-produkter: Leca Isoblokk 25 cm, Leca Fasadeblokk
Weber-produkter: Weber.ton Silikonharpiksmaling
Foto: Vidar Lysvold og Mariken Hoff