Iskald muring på Sørenga

Å mure Leca i minusgrader er ingen kunst når du kan triksene

Når temperaturene kryper under null, blir muring med Leca vanskeligere. Men langt fra umulig.

For murere i Norge er muring av Leca i minusgrader en helt vanlig dag på jobben. Det største   problemet er selvfølgelig at mørtelen fryser i stedet for å herde.

  • Når vannet i mørtelen fryser dannes det iskrystaller som gjør den ujevn, grovere og vanskeligere å bruke, forteller Arne Fjellhammer, murer i Veidekke med flere tiårs erfaring med muring i minusgrader.

Byggeprosjektet ligger på Sørenga, en travel del av den nye bydelen i Bjørvika i Oslo. I løpet av få år har området utviklet seg raskt, og Leca er brukt i mange sammenhenger. 

Foretrekker Leca

Leca-blokkene er blant annet brukt til å bygge brannvegger i både garasjeanlegget og i næringsdelen i første etasje. Blokkene ble valgt fordi de tåler mye fysisk påkjenning. Den vanligste, men også den dyreste, måten å bekjempe minusgradene er å dekke til bygget og varme opp fasaden til minst fem plussgrader.

  • Når vi jobber med teglfasader og Leca-vegger hvor mørtelen skal være synlig på ferdig vegg, er tildekking og oppvarming den eneste måten å få en pen fuge etter herding, forteller han.

Fargenyanser

På vegger hvor mørtelen blir skjult under puss er det enklere og billigere å bruke en tilsetning til mørtelen. Weber Antifrost gjør det mulig å mure helt ned til minus 15 grader. 

  • Problemet med å tilsette Antifrost er at du får forskjellige nyanser i den herdede mørtelen. Det er ikke ønskelig i mange situasjoner, sier Fjellhammer.

Så lenge veggen skal pusses etter muring er ikke fargenyansene noe problem. Pussen vil dekke over mørtelen.

  • Men, det er selvfølgelig viktig at pussen utføres med riktig temperatur og blandingsforhold. Det må være minst fem grader for å få et godt resultat, minner han om. 

Prosjektinformasjon


Prosjekt Sørenga, Oslo

Utvikler: Veidekke eiendom og Reitan Eiendom

Entreprenør: Veidekke AS

Arkitekt: LPO Arkitekter

Leca-produkter: Leca Basicblokk 15 og 20 cm, Leca Lettveggsblokk

Weber-produkter: Weber Murmørtel M5, Weber Antifrost

Please register your details first

Areas of interest