Bygget med egeninnsats og entusiasme

Vakker uteplass

Da familien skulle etablere seg på nytt, var det en selvfølge å bygge i Leca. Paret har bodd i flere hus før, og han driver byggefirma. Nå ville de bygge i et forutsigbart materiale som er lett å bygge med. 

Dette huset er bygget med stor andel egeninnsats av Birte Kildal og hennes mann Kåre. Bildene er tatt av Birte selv, og du finner disse og mange, mange flere på hennes Instagramkonto

Birte Kildal kommer fra Bergen, hennes mann, Kåre Kildal, fra Halsa, en liten plass i Meløy. Der driver han et byggefirma, og der bodde de sammen i 25 år. Så bestemte familien seg for å flytte til Bergen. De kjøpte tomt og kontaktet en arkitekt, som tegnet huset de allerede hadde planlagt i noen år. Men tiden gikk uten at byggingen ble startet, og for at de skulle få flyttet tidsnok til skolestart for familiens to barn, kjøpte de seg et gammelt hus. Dette var i 2014 og huskjøpet var litt på impuls. Planen var å bo i boligen fra 1952 midlertidig, mens nyhuset ble oppført.

Fant roen og ble boende

Noen ganger går ikke ting som planlagt. Noen ganger, om en er heldig nok, blir alternativet bedre enn drømmen. 

- Vi flyttet og fortsatte med byggeplanene. Så oppdaget vi at vi trivdes så godt med beliggenheten og potensialet i den store tomten, at vi valgte å bli boende, forteller Birte Kildal.

Huset de kjøpte har fem mål tomt, så å si midt i Bergen. Rundt dem er det stort sett bare grøntareal.

- Vi fant roen under de store bøke- og eiketrærne. Så vi solgte tomten med godkjente hustegninger, og satte i gang med arkitekthjelp for å bygge om huset vårt, sier hun.

Et helt nytt hus

Tomten er kupert. Huset hadde liten grunnflate, men fem halv-etasjer, inkludert boligareal i sokkelen. Det var et upraktisk hjem, med små værelser og masse trapper. Fortellingen om forvandlingen er en lang historie, vi skal ta den kort:

Ut fra grunnplanet var en terrasse på 120 kvadratmeter.  Den var større enn grunnflaten på huset. Terrassen ble revet og erstattet av murhus på om lag 200 kvadratmeter. Der samlet de alt som er i bruk til daglig; foreldresoverom, bad, stue, kjøkken, spisestue og kontor. Alt er på ett plan, og med trinnløs utgang til hagen.
Den gamle delen er seksjonert. Der har barna hver sin boenhet, med inngang, bad, soverom og kjøkken. Barna, som nå er i tenårene, er godt fornøyd med det. 

Leca var selvsagt

Paret har fått hjelp til å reise påbygget, og har også får mye bistand fra fliselegger Josh Larsen, som også er en meget dyktig murer. Han sørget for at alle buene fikk riktige grader, og  gjorde en god innsats på muring også. Men de har lagt ned en enorm egeninnsats.

Kåre og Birte Kildal har bygget garasjen, hagestue, utvendige buer og flere murer i hagen. Alt i Leca. 

- Hvorfor valgte dere murhus, og hvorfor ble det i Leca? 

- Min manns firma har benyttet Leca i mange år. Materialet er lett å jobbe med, det er forutsigbart å jobbe med og et materiale som hvem som helst kan jobbe med, sier hun bestemt.

- Vi skulle gjøre det meste selv. Med så mye egeninnsats måtte vi ha et materiale som er lett å jobbe med. Det var egentlig aldri snakk om å bygge i noe annet enn mur og Leca, svarer Birte Kildal

Hun er for øvrig utdannet frisør. De siste årene har hun arbeidet noe på kontoret i mannens byggefirma. Og bygget i Leca og pusset Leca-murer.

På spørsmål om hvilke Leca-produkter hun har brukt, svarer hun: U-blokk og vanlig Leca 20 cm til alle murer, vannspeil, hagestuen og garasje. Hun har pusset det hele med Weber-puss. 

Please register your details first

Areas of interest